Lorazepam

Generisk navn
Lorazepam
Handelsnavn
Lorazepam Dorom, Lorazepam Macure, Lorazepam aa pharma, Lorazepam leading, Lorazepam orion, Rativor, Temesta Expidet orifarm
ATC-kode
N05BA06
Doseringer
Nedsatt nyrefunksjon

Administrasjon
Bivirkninger
Kontraindikasjoner
Advarsler og forsiktighetsregler

Interaksjoner
Egenskaper (PK/PD)

Regulatorisk status
Tilgjengelige preparater
Legemidler i samme ATC-gruppe
Referanser
Oppdateringer

Egenskaper

Direkte importert fra Norsk legemiddelhåndbok:
Benzodiazepin. Samme generelle egenskaper mht. til effekter, bivirkninger o.a. som andre benzodiazepiner. Generelt dempende effekt inkludert anxiolytisk og antikonvulsivt. Bindes til benzodiazepinreseptoren og øker hemmende virkning av GABA. Lorazepam er omtrent 5 ganger så potent som diazepam og har en farmakokinetikk som ligner på alprazolams.

Generelt om benzodiazepiner:
Har angstdempende, sederende, hypnotisk, muskelrelakserende og krampestillende effekt. Residualeffekt («hangover»), retro- og anterograd amnesi, nedsatte kognitive og psykomotoriske ferdigheter, reboundeffekt, toleranseutvikling og fare for skadelig bruk og avhengighet er bivirkninger man kan finne hos alle benzodiazepiner og benzodiazepinlignende anxiolytika og hypnotika i varierende grad.

Virker på spesifikke reseptorer og øker den hemmende virkning av GABA (gammaaminosmørsyre) i sentralnervesystemet. Virkningen vil ofte oppleves behagelig, delvis alkohollignende, og høye doser gir en euforiserende ruseffekt. Alle minsker REM-søvn og deltasøvn. De gjør dette mer enn ved bruk av benzodiazepinlignende hypnotika, men den kliniske betydningen av denne forskjellen er usikker. Hemmende virkning på søvnsentre kan forklare den hypnotiske effekten. Hemning av amygdala antas å svare til den anxiolytiske effekten.

Ulike benzodiazepiner har mange av de samme egenskapene. Dette gjelder både ønskede og uønskede virkninger. Man bør derfor lære seg å bruke noen benzodiazepiner og holde seg til disse framfor å introdusere nye, som man mener har bedre egenskaper. Det er i hovedsak forskjeller i dose som gjør at man får en anxiolytisk effekt (lav dose), hypnotisk effekt (middels dose) eller antiepileptisk effekt (høy dose). Klinisk erfaring kan tyde på at det er for lite oppmerksomm på de store potensforskjellene som finnes mellom de ulike benzodiazepinene, slik at man har en tendens til å dosere de høypotente benziddiazepinene relativt sett høyere enn de lavpotente. Dette kan forklare at både behandler, pasient og den med skadelig bruk synes de høypotente virker bedre.

Farmakokinetiske data spesifikke for barn

Biotilgjengelighet omtrent 90 %. Barn metaboliserer benzodiazepinagonister raskere enn voksne og ungdom.

On- og off label status på doseringsanbefalinger i KOBLE

Ikke vurdert.

Tilgjengelige preparater

Preparatene er automatisk importert fra Legemiddelverkets FEST-database, på grunnlag av lik ATC-kode.
Det er ikke tatt hensyn til hvorvidt KOBLE angir dosering for alle legemiddelformer eller om de ulike preparatene er egnet for ulike aldersgrupper (mtp. f.eks. hjelpestoffer).
Lorazepam Dorom tab 1 mg - Krever godkjenningsfritak
Lorazepam Macure inj, oppl 4 mg/ml
Lorazepam aa pharma sublingvaltab 0,5 mg - Krever godkjenningsfritak
Lorazepam aa pharma sublingvaltab 1 mg - Krever godkjenningsfritak
Lorazepam aa pharma sublingvaltab 2 mg - Krever godkjenningsfritak
Lorazepam leading tab 1 mg - Krever godkjenningsfritak
Lorazepam leading tab 2 mg - Krever godkjenningsfritak
Lorazepam orion tab 1 mg - Krever godkjenningsfritak
Rativor tab 0,5 mg
Rativor tab 1 mg
Rativor tab 2,5 mg
Temesta Expidet orifarm smeltetab 1 mg - Krever godkjenningsfritak

Knusing og deling av tabletter, og åpning av kapsler.
Retningslinjen skal leses før bruk av Knuse- og delelisten

Håndtering av parenterale legemidler.
Det anbefales å lese bakgrunnsinformasjonen før bruk av blandekort.

Ingen informasjon er tilgjengelig.

Annen praktisk informasjon

Ingen informasjon er tilgjengelig.

Doseringer

Gå raskt til:

Sedasjon
  • Intravenøst
    • 1 måned til 18 år
      [1]
      • 0,2 - 0,4 mg/kg/døgn fordelt på 4 doser. Maksimal enkeltdose: 3 mg/dose.
  • Oralt
    • 1 måned til 18 år
      [1] [9]
      • Oral administrasjon kun under utfasing av intravenøs lorazepam for å forhindre abstinenssymptomer etter intravenøs sedasjon. Oral administrasjon startes før utfasing av intravenøs lorazepam. Dosen er avhengig av den intravenøse dosen som er blitt brukt.

Status epilepticus
  • Intravenøst
    • 1 måned til 18 år
      [3] [8]
      • 0,1 mg/kg/dose, bolus. Maksimal enkeltdose: 4 mg/dose.
Akutt angst (kortvarig bruk)
  • Oralt
    • 6 år til 18 år
      [2]
      • 0,02 - 0,1 mg/kg/døgn fordelt på 2 - 3 doser.
      • Start med en lav innledende dose og øk langsomt, avhengig av sykdomsbildet.

Premedisinering før tann- eller kirurgiske prosedyrer/inngrep
  • Oralt
    • 6 år til 13 år
      [4] [5] [6] [7]
      • 0,5 - 1 mg/dose, kun én gang. Maks: 0,05 mg/kg/dose. 1 til 2 timer før prosedyren.
    • 13 år til 18 år
      [4] [7]
      • 1 - 4 mg/dose, kun én gang. 1 til 2 timer før prosedyren.

Nedsatt nyrefunksjon hos barn > 3 måneder

For informasjon om korrekt tolkning av denne informasjonen, se her.

GFR ≥10 ml/min/1,73 m2: Dosejustering er ikke nødvendig.

GFR <10 ml/min/1,73 m2: Ingen generelle anbefalinger kan gis.

Bivirkninger spesifikke for barn

Paradoksale reaksjoner kan forekomme, særlig hos barn, med akutt uro, forvirring og endringer i mental tilstand og disinhibisjon. Epileptiske anfall og myokloni har blitt rapportert hos nyfødte med svært lav fødselsvekt. Sedasjon, konsentrasjon-/hukommelsesproblemer, toleranse/avhengighet ved lengre tids bruk.

Generelle bivirkninger

Direkte importert fra Norsk legemiddelhåndbok:
Toleranseutvikling og avhengighet. Respirasjonshemning, særlig i kombinasjon med andre CNS-hemmende stoffer. Forsiktighet tilrås hos pasienter med lungesykdommer eller søvnapné. Injeksjon er kontraindisert ved søvnapné. Forverring av selvmordstanker hos deprimerte er rapportert. Sedasjon, tretthet, depresjon, svimmelhet, talevansker, ataxi og svakhetsfølelse, hypotensjon. Mange opplever glemsomhet og konfusjon. Hallusinasjoner og konversjon til mani/hypomani er rapportert. Eufori kan lede til senere skadelig bruk.

Generelt for benzodiazepiner:
Søvnighet på dagtid («hangover»), forvirring, amnesi, nedsatte kognitive og psykomotoriske ferdigheter, toleranseutvikling, avhengighet, eufori, paradoksal aggresjon. Nedsatt hukommelse og svekket læring. Det utvikles vanligvis toleranse for den sedative komponenten etter 1–2 uker, i mindre grad for effekten på kognitive og psykomotoriskefunksjoner. Toleranseutvikling for angstdempende effekt kan sees etter ca. 4 uker.

Generelle kontraindikasjoner

Direkte importert fra Norsk legemiddelhåndbok:
Ved kronisk angstlidelse og insomni pga. toleranseutvikling og fare for avhengighet.

Generelt for benzodiazepiner:
Respiratorisk depresjon og insuffisiens. Alvorlig leversykdom. Myasthenia gravis. Søvnapné. Ikke indisert ved fobier eller tvangslidelser.

Advarsler og forsiktighetsregler spesifikt for bruk hos barn

Injeksjonsvæsken inneholder propylenglykol og benzylalkohol. Premature spedbarn, nyfødte med lav fødselsvekt og barn som mottar høye doser er utsatt for effektene av benzylalkohol, propylenglykol og makrogol.

Generelle advarsler og forsiktighetsregler

Direkte importert fra Norsk legemiddelhåndbok, fra felles gruppeomtale av benzodiazepiner:
Lungesykdommer. Muskelsvakhet. Rusproblemer med alkohol og legemidler. Personlighetsforstyrrelser. Graviditet og amming. Reduser dose hos eldre. Trafikkfarlig, spesielt etter større doser, etter flere dagers bruk og like etter inntak (etter en kort søvnperiode). Regelverket om bruk av legemidler og helsekrav ved førerkort må følges. Det påligger foreskriver et betydelig ansvar med hensyn til forsvarlig forskrivning og søknader og meldinger til Fylkesmannen (https://helsedirektoratet.no/forerkort/helsekravene-til-forerkort).

Brukes forsiktig ved leversykdommer og unngås ved alvorlig leversykdom og redusert nyrefunksjon. Unngå langvarig bruk og forskrivning av store mengder. Forsiktighet med rask avtrapping etter langvarig bruk. Avhengighetsreaksjonene kommer raskere enn en tidligere var klar over. Det kan oppstå seponeringsvansker allerede etter 2-4 uker, også ved terapeutiske doser. Disse viser seg ved at en får motsatte virkninger; økt angst, uro, søvnvansker, irritabilitet. Bør ikke brukes ved kroniske psykoser. Abstinensreaksjoner kan bli alvorlige og kan utvikle seg til benzodiazepindelir. Behandling av dette kan være en spesialistoppgave. Kramper kan oppstå ved for brå seponering, særlig hos pasienter med epilepsi. Det advares mot samtidig alkoholinntak.

Kontroll og oppfølging: Man bør ikke bruke benzodiazepiner over tid uten at dette er nøye vurdert ved en legekonsultasjon. Regelmessig samtaler om bruken med et mål om seponering så snart som mulig bør være hovedregelen. Etter bruk i 2–4 uker eller lenger, bør seponering skje gradvis fordi toelranseutvikling kan medføre rebound søvnproblemer, angstreaksjoner og abstinens.

Informasjon til pasient: Det må informeres om toleranseutvikling ved regelmessig bruk og minket effekt over tid, mulig behov for høyere doser og seponeringsproblemer, samt uheldig interaksjon med alkohol. Ved bruk som sovemiddel er det risiko for resteffekter på dagtid. Hos eldre er det en fare for akkumulasjon på grunn av lang halveringstid og abstinenssymptomer kan komme lenge etter seponering.

Anxiolytika

Utvalg av legemidler med samme ATC-kode (ned til fjerde nivå). Indikasjoner/ bruksområder er ikke nødvendigvis like, og oversikten kan derfor IKKE anses som en bytteliste.

Benzodiazepinderivater
N05BA12

Diazepam

Diazepam ratiopharm, Diazepam-Lipuro, Stesolid, Valium, Vival
N05BA01

Klobazam

Clobazam martindale, Frisium, Klobazam SA, Tapclob
N05BA09
N05BA04
Difenylmetanderivater

Hydroksyzin

Atarax, Hydroxyzine Bluefish, Hydroxyzine Orifarm, Hydroxyzine bluefish
N05BB01
Azaspirodekandionderivater

Buspiron

Busp, Buspirone Orion
N05BE01

Referanser

  1. Rademaker C.M.A. et al, Geneesmiddelen-Formularium voor Kinderen, 2007
  2. Landelijk Kenniscentrum Kind-enJeugdpsychiatrie (Ketelaars), Anxiolytica/hypnotica, 2009
  3. Waardenburg van DA, et al., Richtlijn status epilepticus kinderen ouder dan één maand., Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Augustus 2005
  4. Prolepha Research B.V, SmPC Lorazepam Prolepha (RVG 119556 en 119557) 25-10-2018, www.geneesmiddelinformatiebank.nl
  5. neuraxpharm, SmPC, Lorazepam-neuraxpharm® (7791.00.00/7791.01.00), 11/2013
  6. Pfizer, SmPC, Tavor® 0,5 mg/ 1,0 mg/ Tabs 2 mg/ 2,5 mg Tabletten (6174941.00.00), 07/17
  7. Pfizer, SmPC, Tavor® 1,0/ 2,5 mg Expidet Plättchen (6948.00.00), 07/17
  8. Nederlandse Vereniging voor Neurologie, Richtlijn Epilepsie > Status Epilepticus > Bij kinderen, https://epilepsie.neurologie.nl/cmssite/index.php?pageid=610&tabid=20110429141709 , Geraadpleegd 11 juli 2019
  9. Van der Vossen, AC. et al, Oral lorazepam can be substituted for intravenous midazolam when weaning paediatric intensive care patients off sedation, Acta Paediatr, 2018, Mar 23;107(9), 1594-1600
  10. Pfizer, SmPC Temesta 2 mg Amp. (1-20346), 02/2019

Oppdateringer

Konsentrasjonsmåling


Overdose