Cisatrakurium

Generisk navn
Cisatrakurium
Handelsnavn
Cisatracurio accord, Cisatracurium Kalceks, Nimbex
ATC-kode
M03AC11
Doseringer
Nedsatt nyrefunksjon

Administrasjon
Bivirkninger
Kontraindikasjoner
Advarsler og forsiktighetsregler

Interaksjoner
Egenskaper

Regulatorisk status; preparater
Legemidler i samme ATC-gruppe
Referanser
Oppdateringer

Egenskaper

Informasjon hentet fra Norsk Legemiddelhåndbok:
Ikke-depolariserende nevromuskulær blokker. 
Generelt for nevromuskulære blokkere: Nevromuskulære blokkere deles i:
- Ikke‑depolariserende blokkere, som konkurrerer med acetylkolin om binding til reseptorene på muskelendeplaten
- Depolariserende blokkere, som bindes til reseptorene på muskelendeplaten, depolariserer muskelcellen og hemmer repolariseringen

Farmakokinetiske data spesifikke for barn

Farmakokinetiske sammenhenger hos cisatracurium besilat skiller seg ut ved at de hovedsakelig er uavhengige av organfunksjon. Cisatracurium brytes ned ved fysiologisk pH og temperatur i henhold til Hofmann-eliminasjonen (en kjemisk prosess) der laudanosin og en monokvaternær akrylatmetabolitt dannes. Det monokvaternære akrylatet hydrolyseres av uspesifikke plasmaesteraser til en monokvaternær alkoholmetabolitt. Eliminasjonen av cisatracurium er primært uavhengig av organene, men leveren og nyrene er hovedveiene for eliminering av metabolittene. Metabolittene er ikke nevromuskulær-blokkerende (SPC).

Farmakokinetikken til cisatracurium beskrives best med en åpen tokompartmentsmodell. På grunn av kroppens regulering av temperatur og pH 'fikseres' eliminasjonskonstanten (og følgelig T1/2) for cisatrakurium. Som et resultat er CL for cisatracuriumbesilat avhengig av Vd, og når Vd øker, øker også CL. Ved reduksjon av Vd reduseres reduseres også CL (Kisor 1999).

Det finnes lite forskning på farmakokinetikken til cisatracurium hos barn. T1/2 for cisatracurium hos barn er sammenlignbar med den hos voksne, på henholdsvis 22,9 ± 4,5 min og 22-29 min. I forhold til voksne har barn et større volum for cisatracuriumfordeling (Imbeault 2006; Philips 1995; KNMP). En økning i Vd er i tråd med at ekstracellulært væskevolum er relativt høyt hos nyfødte og små barn.

Vd og CL er høyere hos barn <2 år enn hos de mellom 2-5 år. Videre er det funnet at små spedbarn har kortere tid til effekt, lengre varighet av muskelblokkade og høyere mengder cisatracurium i skjelettmusklene. Dette kan sees i sammenheng med at nevromuskulære forbindelser ikke er fullt utviklet hos denne gruppen, og at antallet reseptorer som er tilgjengelige for cisatracurium å binde seg til på de motoriske endeplatene er lavere. Cisatracurium kan derfor hope seg opp på de motoriske endeplate, noe som vil hemme legemidlets metabolisme (Yihui 2012; Wei-Jia 2017; Guo 2015).

Hypotermi er kjent for å påvirke nevromuskulær blokade, og generelt øke følsomheten for, og forlenge virkningen av ikke-depolariserende midler. Spedbarn og barn som gjennomgår hypotermisk hjerte-lunge-bypass (CPB), viser en reduksjon i CL, noe som kan forventes med temperaturavhengig Hofmann-eliminasjon (Withington 2000 og 2011).

On- og off label status på doseringsanbefalinger i KOBLE

Ikke vurdert.

Tilgjengelige preparater

Preparatene er automatisk importert fra Legemiddelverkets FEST-database, på grunnlag av lik ATC-kode.
Det er ikke tatt hensyn til hvorvidt KOBLE angir dosering for alle legemiddelformer eller om de ulike preparatene er egnet for ulike aldersgrupper (mtp. f.eks. hjelpestoffer).
Cisatracurio accord inj/inf, oppl 2 mg/ml - Krever godkjenningsfritak
Cisatracurium Kalceks inj/inf, oppl 2 mg/ml
Nimbex inj, oppl 2 mg/ml
Nimbex inj, oppl 2 mg/ml - Krever godkjenningsfritak

Knusing og deling av tabletter, og åpning av kapsler.
Retningslinjen skal leses før bruk av Knuse- og delelisten

Håndtering av parenterale legemidler.
Det anbefales å lese bakgrunnsinformasjonen før bruk av blandekort.

  • Blandekort (ekstern søkeside. Søk på generisk navn)

Annen praktisk informasjon

  • Miksturlisten (ekstern søkeside). Inneholder informasjon om bl.a. smak, innholdsstoffer, oppbevaring og holdbarhet.

Doseringer

Nevromuskulær blokade
  • Intravenøst
    • 1 måned til 18 år
      [1] [4] [6] [9] [17] [18]
      • Startdose: 0,15 mg/kg/dose, bolus.
      • Vedlikeholdsdose: 0,04 - 0,18 mg/kg/time, kontinuerlig infusjon. Når cisatrakurium kun brukes til intubasjon, er startdosen tilstrekkelig. For hver doseøkning, gi en ladningsdose på 0,15 mg/kg/dose som bolus. Juster vedlikeholdsdosen basert på Train of Four (TOF)-testen.
      • ALTERNATIVT: Intermitterende vedlikeholdsdose: 0,03 mg/kg/dose, bolus. Gjenta ved behov basert på TOF-testen

Nedsatt nyrefunksjon hos barn > 3 måneder

For informasjon om korrekt tolkning av denne informasjonen, se her.

Det finnes ingen tilgjengelig informasjon om dosejustering ved nedsatt nyrefunksjon.

Bivirkninger spesifikke for barn

Cisatracurium tolereres godt hos barn. I studier av bruk av klinisk relevante doser er det verken rapportert om betydelige eller mindre og neglisjerbare hemodynamiske effekter. De viser heller ingen indikasjoner på potensiell histaminfrigjøring. Cisatracurium kan forårsake innsnevring av mindre luftveier. I studier har slike effekter vært milde eller klinisk upåviselige (Odetola 2002; Burmester 2005; ShangGuan 2008; Meretoja 1996).

Generelle bivirkninger

Informasjon hentet fra Norsk Legemiddelhåndbok:
Generelt for nevromuskulære blokkere:

  • Alle nevromuskulære blokkere kan utløse alvorlige anafylaktiske reaksjoner, suksameton hyppigst.
  • Ikke‑depolariserende blokkere gir liten kardiovaskulær påvirkning og utløser sjelden arytmier.
  • Depolariserende blokkere kan utløse bradykardi og hjerterytmeforstyrrelser. Suksameton kan gi stigning i s-kalium, spesielt hos pasienter med utbredte hud-, muskel- og nerveskader, f.eks. brannskader, knusningsskader, hjerneslag. Etter brannskader kan dette opptre allerede innen ett døgn, og det er rapportert om alvorlig hyperkalemi etter suksameton flere måneder etter skaden. Dette kan forårsake livstruende arytmier/asystoli. Suksameton gir økt intraokulært og intragastrisk trykk, mens tonus i nedre øsofagussfinkter synes bevart. Kan utløse malign hypertermi hos disponerte pasienter.

Generelle kontraindikasjoner

Informasjon hentet fra Norsk Legemiddelhåndbok:
Generelt for nevromuskulære blokkere: Pasienter med nedsatt pseudokolinesteraseaktivitet (redusert nedbrytning) skal ikke ha suksameton eller mivakurium. Mutasjoner som medfører nedsatt pseudokolinesteraseaktivitet sees spesielt hyppig blant inuitter, persiske jøder og vaishya-kasten i India. 

Suksameton er kontraindisert til pasienter med brannskader, store vevsskader og omfattende denervasjoner (f.eks. paraplegi) fra 1-180 dager etter skaden (se bivirkninger) og til pasienter med kjent eller mistenkt disposisjon for malign hypertermi, muskeldystrofi eller nevropatier.

Advarsler og forsiktighetsregler spesifikt for bruk hos barn

Monitorér nevromuskulær funksjon. Behandlingseffektens varighet for muskelavslappende midler er såpass variabel, at relakserende tiltak bør vurderes før ekstubering, eller en eventuell blokade reverseres om nødvendig.

Hos barn med fedme anbefales det å bruke idealvekt ved beregning av dose for cisatracurium i stedet for total kroppsvekt (Ross 2015).

Kryssfølsomhet - også ovenfor andre grupper - er mulig. Dette kan skyldes hjelpestoffer, men også virkestoffet. Rådene er å konsultere en pediatrisk immunolog ved mistanke om allergisk reaksjon av et muskelrelakserende middel og med forespørsel om å også undersøke alternative muskerelakserende midler.

Generelle advarsler og forsiktighetsregler

Informasjon hentet fra Norsk Legemiddelhåndbok:
Generelt for nevromuskulære blokkere: Pasienter med myasthenia gravis og muskeldystrofier er ofte meget sensitive for ikke-depolariserende nevromuskulære blokkere. Ved myasthenia gravis kan det foreligge en viss resistens mot suksameton. Anestesiteknikker uten anvendelse av nevromuskulære blokkere vil ofte være å foretrekke. Alternativt velges forsiktig dosering av nevromuskulære blokkere med monitorering av effekt og høy postoperativ beredskap. Særlig aktsomhet må utvises ved samtidig bruk av aminoglykosid- og makrolidantibiotika. Ved overdosering av nevromuskulære blokkere må pasienten ventileres kunstig til legemidlet er eliminert. Alle nevromuskulære blokkere kan gi alvorlig anafylaktisk reaksjon, men suksameton er overrepresentert i denne sammenheng. Rask injeksjon av cisatrakurium eller mivakurium kan gi direkte histaminfrigjøring. Suksameton bør unngås til immobiliserte og medtatte intensivpasienter.

Perifert virkende muskelrelakserende midler

Utvalg av legemidler med samme ATC-kode (ned til fjerde nivå). Indikasjoner/ bruksområder er ikke nødvendigvis like, og oversikten kan derfor IKKE anses som en bytteliste.

Kolinderivater

Suksametonium

Lysthenon, Suxamethonium Chloride mercury, Suxamethonium chloride Aguettant, Suxamethonium chloride dihydrate Ethypharm, Suxamethonium chloride martindale, Suxamethoniumchloride cf
M03AB01
Andre kvartære ammoniumforbindelser

Atrakurium

Atracurium-hameln, Tracrium
M03AC04
M03AC10

Pankuronium

Pancuronium, Pancuronium inresa
M03AC01

Vekuronium

Vecuronium inresa nordic prime
M03AC03
Andre perifert virkende muskelrelakserende preparater

Botulinumtoksin type a

Alluzience, Azzalure, Bocouture, Botox, Dysport, Myobloc, Vistabel, Xeomin
M03AX01

Referanser

  1. Aspen Pharma Trading Limited, SmPC Nimbex (RVG 19471/19472) 08-02-2023, www.geneesmiddeleninformatiebank.nl, 2023
  2. Taivainen T, et al., The safety and efficacy of cisatracurium 0.15 mg.kg(-1) during nitrous oxide-opioid anaesthesia in infants and children., Anaesthesia, 2000, 55(11), 1047-51
  3. Phillips L,et al, Population pharmacokinetics/pharmacodynamics (PK/PD) of 51W89 in healthy pediatric patients [abstract]., Clin Pharmacol Ther , 1995, 57, 213
  4. de Ruiter J, et al, Dose-response relationship and infusion requirement of cisatracurium besylate in infants and children during nitrous oxide-narcotic anesthesia, Anesthesiology, 2001, 4(5), 790-2
  5. Imbeault K, et al, Pharmacokinetics and pharmacodynamics of a 0.1 mg/kg dose of cisatracurium besylate in children during N2O/O2/propofol anesthesia, Anesth Analg., 2006, 102(3):, 738-43
  6. Brandom BW, et al , Effects of cisatracurium in children during halothane-nitrous oxide anesthesia., J Clin Anesth, 1998, 10(3), 195-9
  7. Tobias JD., A prospective evaluation of the continuous infusion of cis-atracurium for neuromuscular blockade in the pediatric intensive care unit patient: efficacy and dosage requirements., Am J Ther, 1997, 4(9-10), 287-90
  8. Ross EL, et al., Development of recommendations for dosing of commonly prescribed medications in critically ill obese children, Am J Health Syst Pharm, 2015, 72(7), 542-56
  9. Yang CI, et al , The effect of cisatracurium and rocuronium on lung function in anesthetized children, Anesth Analg, 2013, 117(6), 1393-400
  10. Meretoja OA, et al, Cisatracurium during halothane and balanced anaesthesia in children, Paediatr Anaesth, 1996, 6(5), 373-8
  11. Kisor DF, et al, Clinical pharmacokinetics of cisatracurium besilate., Clin Pharmacokinet, 1999, 36(1), 27-40.
  12. Yihui L, et al, Pharmacokinetics of cisatracurium in children of different ages., Chinese Journal of Anesthesiology, 2012, 32, 51-
  13. Guo J, et al, Age and the neuromuscular blockading effects of cisatracurium., Int J Clin Exp Med., 2015, 8(9), 16664-9
  14. Wei-Jia H, et al, Pharmacokinetics and pharmacodynamics of cisatracurium in children undergoing cleft lip or cleft palate repair surgery., Chinese Journal of Pharmacology and Toxicology, 2017, 1021-1022, 2017
  15. Withington DE, et al, Cisatracurium pharmacokinetics and pharmacodynamics during hypothermic CPB in infants., Paediatr Anaesth, 2000, 10(6), 695
  16. Withington D, et al, Cisatracurium pharmacokinetics and pharmacodynamics during hypothermic cardiopulmonary bypass in infants and children., Paediatr Anaesth, 2011, 21(3), 341-613
  17. Odetola FO, et al , Cisatracurium infusion for neuromuscular blockade in the pediatric intensive care unit: A dose-finding study. , Pediatr Crit Care Med., 2002, 3(3), 250-4
  18. Burmester M, et al, Randomised controlled trial comparing cisatracurium and vecuronium infusions in a paediatric intensive care unit., Intensive Care Med, 2005, 31(5), 686-92
  19. ShangGuan W, et al, Clinical pharmacology of cisatracurium during nitrous oxide-propofol anesthesia in children, J Clin Anesth, 2008, 20(6), 411-4

Oppdateringer

Konsentrasjonsmåling


Overdose